Retningslinier for en kontrakt med mig:

Ligesom du som producent har nogle interesser, du gerne vil beskytte, og jeg med glæde overholder den grad af tavshedspligt omkring produktionen, som du pålægger mig, så har jeg som seriøs professionel og internationalt udstillende og arbejdende kunstner også nogle grænser for, hvad jeg vil deltage med i produktionen, idet jeg ikke ønsker at deltage på en måde, der kan ødelægge min professionelle kunstneriske karriere, omdømme eller sætte min egen personlige sikkerhed over styr i og uden for landets grænser. Dette er ikke et udtryk for puritanisme fra min side, jeg har blot ikke råd til at miste min internationale billedkunstneriske anerkendelse og respekt for min person, censurerede udstillinger, permanente udstillinger, kunstbestillinger fra udlandet eller ansætte en bodyguard døgnet rundt resten af livet, fordi jeg, mit ansigt eller min krop er blevet brugt til noget andet i en foto- eller filmproduktion, end jeg troede den skulle bruges til. Der er ingen andre end mig, der beskytter mig. Så i kontrakten bedes følgende specificeret, hvis aktiviteten i produktionen for mit vedkommende fra producentens side forventes at indebære en politisk, religiøs eller seksuel aktivitet:

Seksuel aktivitet på film og foto:

 Jeg kan IKKE castes til at dyrke ikke sex på teater, film eller fotos og ej heller til at spille prostitueret.

 Jeg kan IKKE castes til nøgenfotos. Som rejsende og udstillende kunstner i andre kulturer og dele af verden, vælger jeg bevidst dén slags tilbud fra. Langt de fleste steder i verden har man IKKE den samme frigjorte holdning til nøgenhed i det offentlige rum, herunder på film og internet, m.v. som vi har her i Danmark. Nogle steder f.eks i Asien, finder man nøgenhed direkte krænkende og finder stor ubehag ved dén person, der viser sig frem. Andre steder, f.eks i alle landene omkring Det Indiske Ocean indebærer det en decideret sikkerhedsrisiko for en kvinde at færdes, hvis hun har blottet sig i det offentlige rum, herunder internettet. Derfor vil jeg ikke fotograferes eller filmes nøgen heller ikke i danske filmproduktioner, hvor producenten typisk sikrer sig alle rettigheder til at bruge optagelserne, som det passer ham, herunder lægge klip ud på facebook og youtube. Bliver jeg præsenteret for et krav på et filmset om nøgenhed, uden at det har været bragt på banen i forbindelse med kontraktindgåelsen, forbeholder jeg mig derfor ret til uden varsel at forlade produktionen, da jeg ikke har en manager til at varetage mine interesser.  Find en anden til opgaven fra starten af, hvis du forventer dén form for ydelser under optagelserne. Der er nok, der gerne vil.  "Nøgenfotos" defineres her som blottet barm og / eller blottede kønsorganer / bagdel.

Har man castet mig til at lægge krop til at fremstille en rekvisit efter, skal det fremgå klart og tydeligt, hvad denne rekvisit skal bruges til. F. eks må en full body afstøbning af min krop og ansigt ikke bruges til at dyrke sex med.

Jeg tager gerne opgaver,  hvor jeg eller dele af mig indgår som rekvisitter, men da jeg er prof. fotomodel og hiver en hel dag ud af min egen billedkunstneriske virksomhed, skal der naturligvis også foreligge en form for løn- eller honorar også for denne form for arbejde. Kan man ikke leve med dette krav, må man finde en anden person til at klare opgaven.

Indebærer opgaven, at jeg bliver svinet til fysisk fra top til tå med flydende substanser, der efterfølgende kræver afrensning / afvaskning, skal der være mulighed for at tage et bad / rense af på location, da jeg skal i offentlig transport hjem og ikke nødvendigvis synes, det er fedt at blive set offentligt / fotograferet med ansigtet smurt ind i gips, sod, ”blod”, sølvfarve, kokosmel, grøn camouflagefarve eller hvad opgaven nu ellers kræver, at jeg bliver smurt ind i.

Scener med vold og mishandling

Jeg har et omfattende liv uden for filmverdenen, bl. a min egen kunstneriske virksomhed, som jeg skal leve af. Da jeg ikke er uddannet i stunt, kan det ikke lade sig gøre at booke mig til opgaver / roller, hvor der indgår fysisk mishandling eller vold mod min krop, med risiko for, at jeg bagefter er nødt til at sygemelde mig fra min egen virksomhed. Eksemplevis vil jeg IKKE trækkes henad gulvet i mit lange hår, arme eller ben, da risikoen for langtidsskader på min krop, bl. a ryg, hoved, nakke, ansigt, skuldrer og hofter er for stor. Roller eller ophold på set eller i pauserne med ekstrem varme eller ekstrem kulde frabedes også, da dette også giver langtidsskader på mit helbred. Jeg vil  simpelthen ikke arbejde for dig i 5 graders varme med sommertøj på uden overtøj på, også få en 6 uger lang lungebetændelse bagefter, for det har jeg ikke råd til. Er prøvet, så find en anden, der ikke har andet at lave til opgaven, hvis det er dét du har tænkt dig. Har du glemt at fortælle mig på forhånd, at jeg skal udsættes for fysisk mishandling under optagelserne eller i pauserne, forbeholder jeg mig ret til at forlade settet uden varsel, hvis man udsætter mig for det, for så har producenten misligholdt aftalen med mig, da man forventes at have læst denne side igennem INDEN man caster mig.

Det er utroligt, at man skal pinde sådan noget her ud, men når jeg skriver det, er det fordi, det er dét, jeg nogengange bliver budt.

Politisk aktivitet på film og foto:

  • Hvis der indgår et politisk parti, propaganda eller budskaber i produktionen, eller hvis min karakter er politisk aktiv i filmen, skal man meddele mig det INDEN aftalen indgås, og ikke først ude på selve settet / produktionen. Manuskript udbedes til gennemlæsning. Diskretion ydes, jeg fortæller som sædvanligt ingenting videre om handlingen nogen steder.

Religiøs aktivitet på film og foto:

  • Hvis personligheden, jeg skal spille i produktionen er af overdreven religiøs karakter, bedes dette meddelt mig INDEN aftalen indgås og kontrakten underskrives og ikke først, når vi står ude på location på selve settet, især hvis manuskriptet medfører latterliggørelse af en religion eller dennes guder/profeter. Manuskript udbedes til gennemlæsning inden aftalen indgås.

Øvrige forhold, der skal tages højde for, når man laver en aftale med mig:

Du skal kunne acceptere, at jeg også arbejder som billedkunstner, forfatter, blogger, papirkunstner, komponist, digter, tegner, musiker o.s.v. Så det kan ikke lade sig gøre at indføje et punkt i kontrakten, hvor du styrer mit liv og stiller krav om, at jeg ”vælger” , d. v. s., f. eks. ikke må være skabende kunstner indenfor disse områder, i de perioder af en lang produktion, hvor jeg ikke bliver brugt på settet, med mindre du giver mig fuld løn / honorar for at sidde med hænderne i skødet i hele perioden som kompensation for tabet i min egen virksomhed.

Derimod kan der sagtens indføjes i aftalen, at jeg ikke må rejse til udlandet / forlade det geografiske location område på hverdagene, mens produktionen står på, og at jeg kan tilkaldes med kort varsel til optagelser, når produktionsplanerne ændres. Jeg planlægger som billedkunstner, m. v.  100% selv min arbejdstid. Derfor er jeg meget fleksibel, når tidsplanerne på en produktion skrider p.gr. a uforudsete hændelser, sygdom m.v., og en panikken caster/ produktionsassistent ringer for at ændre bookingen af mig. Men dét at jeg er freelance og fleksibel, betyder ikke, at jeg vil arbejde gratis. 

Jeg har ALDRIG billedkunstneriske opgaver med på et filmset, medmindre det indgår i min karakter, da jeg foretrækker at være 100% dybt koncentreret og mentalt tilstede i nuet omkring min karakter, spændingsfelterne i scenerne og samspillet imellem mig og mine medspillere på en produktion, når jeg er fysisk tilstede. Som uddannet filmmanuskriptforfatter hos Barbara Slade deltager jeg også gerne som ekstra service i problemløsningen, når jeg medvirker i en scene, der ikke virker, improviserer gerne, finder gerne på nye replikker o.s.v., for at bidrage til at få intentionen med scenen ført ud i livet. Selvfølgelig efter aftale med instruktøren. 

Herefter er du velkommen til at booke mig, som en del af dine kolleger efterhånden har valgt at gøre. 

Kontraktudkast hvor der tages højde for både dine og mine krav samt aftale omkring afregning af honorar skal fremsendes på mail og godkendes INDEN jeg medvirker i produktionen.

Men ellers er jeg nem at samarbejde med, overholder mine aftaler, er disciplineret, forbereder mig grundigt til opgaven.

De venligste hilsner

Lisbet Lærke.

Del siden